Zondag 27 mei om 11.00 uur werd in het missiemuseum Steyl de tentoonstelling en het project Vlinders – Papillon Butterfly Schmetterling geopend. Tevens vond er de video-installatie plaats van kunstenaar Nynke Deinema “een Gezworen Maagd en een Roze Zuster”.

In het insectenkabinet van het museum zijn 1100 vlinders vanuit de hele wereld te zien. Broeder Berchmans brengt deze collectie bijeen tussen 1900 en 1930 i.s.m. zijn medebroeders in Afrika, Azië en Zuid Amerika. Het museum ontvangt daarnaast drie mooie, particuliere vlindercollecties. In 1929 de collectie van Henri Latiers die hij in Limburg ving. In 1998 de collectie tropische vlinders die Hay Hermans bijeenbracht. In 2012 de 84 kastjes met vlinders en hun biotoop uit Limburg van Coen Ottenheijm.

De video-installatie “een Gezworen Maagd en een Roze Zuster” gaat over opoffering en trots. Het toont de zwijgende portretten van twee vrouwen die allebei in hun jonge jaren een belangrijk besluit hebben genomen dat vormend was voor de rest van hun leven. Een beslissing die in die tijd voor beiden weloverwogen en vrijwillig was, maar tegenwoordig bijna niet meer voorkomt. Een levenswijze die over niet al te lange tijd zal verdwijnen. Het werk wordt getoond in de vlinderkamer van het Missie Museum in Steyl. Een symbolische plek die verwijst naar de metamorfose van de vrouwen in een museum vol met erfgoed.

Inleiding op de tentoonstelling en het project door Henk Heiligers, Stichting het Limburgs Landschap “Vlindervriendelijk tuinieren, van uw tuin tot in de fraaie natuur van het Limburgs Landschap. Uitdagingen en kansen”.

Kort interview met Nynke Deinema over haar video-installatie.

De opening vond plaats door Marij Pollux-Linssen, de beoogd wethouder Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Venlo.

Muzikale omlijsting: ensemble Flauticordi