Dorpsraad Steyl

 

Dorpsraad

Dörpshóes Rochus

Nieuws

Agenda

Nieuw wijkcentrum in Steyl zorgt voor verbinding

Nieuw wijkcentrum in Steyl zorgt voor verbinding

Sinds de sluiting van gemeenschapshuis Trianon 1 januari 2012 beschikt dorp Steyl niet meer over een eigen accommodatie. Aan de Sint Sebastianusstraat hielden veel verenigingen, waaronder bijvoorbeeld de Steyler Soppers, hun domein. Door een aanpassing in het gemeentelijke accommodatiebeleid moest destijds het gemeenschapshuis sluiten. Pogingen om een nieuw onderkomen te vinden, liepen op niets uit. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen.

Voorzitter Sjaak Timmermans van Wijkraad Steyl: “De wens om een centrale en toegankelijke ruimte te hebben voor de inwoners van ons dorp is altijd gebleven. We hebben als Wijkraad de afgelopen jaren geprobeerd om een nieuwe locatie te vinden. Dit lukte niet, totdat de directeur van basisschool De Schalm contact opnam.” Het toeval wil dat de basisschool om de hoek bij het voormalige Trianon ligt. De basisschool heeft momenteel ruimte over in het gebouw en vroeg de wijkraad of zij interesse hadden deze in te vullen.

Dré Janssen: “We waren meteen enthousiast over het voorstel. We openen half april dan ook een wijkcentrum in een apart gedeelte van het gebouw. Deze locatie biedt het voordeel dat we echt kunnen optrekken met de school. Veel zaken zijn al geregeld. Denk aan poetsen, energie, water en beveiliging van het gebouw.” Sjaak vult zijn collega aan: “Veel inwoners hebben zelf op deze school gezeten en hebben dus een band met de locatie. Dit maakt de entree laagdrempelig. Verder zijn er allerlei ideeën om samen te werken. Denk aan een ‘repair cafe’ in het handenarbeidlokaal van school, met kinderen cake bakken in de keuken van onze huiskamer of ouderen die voorlezen aan kinderen.”

Donderdag 8 december werd er met Incluzio een inloopavond georganiseerd. Er kwamen veel belangstellenden op af. 15 aanwezigen hebben aangegeven mee te willen denken het wijkcentrum verder vorm te geven. Eind januari vond er met deze mensen een bijeenkomst plaats om te brainstormen. “Je merkt dat er behoefte is en dat mensen elkaar willen opzoeken en sociale contacten willen onderhouden. Er is een lijst met ideeën opgesteld, waaronder een biljart plaatsen, kaartmiddag, laaggeletterdheid aanpakken en yogales”, vertelt Sjaak.

Er moeten nog wel wat keuzes worden gemaakt voor de opening in het voorjaar, maar enthousiasme is er. Het wijkcentrum moet zichzelf in de toekomst gaan bewijzen. Dré: “Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat ons centrum bestaansrecht heeft. We roepen dus iedereen vooral op met ideeën te komen.” De komende weken worden de ruimtes verder aangekleed. Er komen fotowanden en een huiselijke inrichting. Naast de fysieke ruimte is de wijkraad ook aan de slag gegaan met de online ruimte. Bram Schouwenberg heeft een nieuwe website gemaakt en Sam Vervoort is gevraagd om de social mediakanalen mee op te zetten. Sjaak: “We willen ook jongeren aanspreken en betrekken. We zijn blij dat Bram en Sam ons al meehelpen. Hopelijk volgen er nog veel hun voorbeeld, want we moeten het toch echt samen doen.”

Het wijkcentrum Steyl wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Venlo.

Laatste nieuws

Workshop: ‘een levende tuin maak je zelf’

Workshop: ‘een levende tuin maak je zelf’

Wil jij ook een tuin met meer kleur en meer leven? Doe dan mee aan de workshop ‘Een levende tuin maak je zelf.’ Op donderdag 12 oktober organiseert IVN Natuureducatie, in opdracht van de gemeente Venlo, een workshop om zelf aan de slag te gaan in je tuin. Ervaren...

Lees meer
Steylervlag kopen?

Steylervlag kopen?

Wilt u graag een Steylervlag en/of speldje(s) kopen, Dat is mogelijk.klik hier om uw vlag en/of speldje(s) te bestellen en te betalen. Tijdelijk zijn de kleine vlaggen uitverkocht. Bestellingen kunnen evengoed geplaatst worden echter moet men rekening houden met een...

Lees meer
Heb jij een hart voor dieren?

Heb jij een hart voor dieren?

Heb jij in de week van 4 oktober een uurtje tijd en wil je collecteren voor de Dierenbescherming in je eigen straat? Geef je dan nu op en help alle dieren die het nodig hebben in Nederland. Namens de dieren alvast heel veel dank!

Lees meer
Betekenis de vlag van Steyl

Betekenis de vlag van Steyl

  De leeuw in de vlag is afkomstig uit het wapen van het voormalig hertogdom Gülick, waartoe Steyl en Tegelen tot aan de Franse tijd behoorden. Om de band met Gulick te tonen is gekozen voor de Gulikse leeuw, welke goed contrasteert met het goud en rood van de...

Lees meer
Presentatie vlag van Steyl

Presentatie vlag van Steyl

De presentatie van "Onze" vlag vindt plaats op de Steylerdag, Zondag 3 September om 12 uur dmv het hijsen van de eerste vlag ter hoogte van het Museumplein door een afgevaardigde van het college van de gemeente Venlo. Er is na de onthulling een stand waar de vlag en...

Lees meer