De leeuw in de vlag is afkomstig uit het wapen van het voormalig hertogdom Gülick, waartoe Steyl en Tegelen tot aan de Franse tijd behoorden. Om de band met Gulick te tonen is gekozen voor de Gulikse leeuw, welke goed contrasteert met het goud en rood van de voormalige gemeente Tegelen.
In de vlag zijn de kleuren goud en rood verwerkt welke verwijzen naar de eerste Tegelse vlag uit 1938. De banen in gepaalde vorm (verticaal) symboliseren volgens de heraldiek de alliantie en verbondenheid tussen Steyl en de voormalige gemeente Tegelen evenals de saamhorigheid binnen de Steylerse gemeenschap welke zich uit in het rijke verenigingsleven.
De drie golven refereren op de eerste plaats aan de Maas, vriend en vijand. De gunstige ligging van Steyl aan de Maas was in vorige eeuwen van een vrij belangrijke economische betekenis voor de handel met het achterland. Steyl heeft zijn naam te danken aan de stijle, geërodeerde bocht – oever die het laden en lossen van goederen vergemakkelijkt (loswal).
De drie gouden korenaren staan voor het heraldisch symbool van de vruchtbaarheid. Daarnaast symboliseert dit het beeld van Christus de Zaaier aan het museumplein. Een parabel uit het evangelie vertelt over de zaaier die uitging om te zaaien. Het zaad is het evangelie. Genoemd symbool duidt ook op de band tussen Steyl en zijn missionarissen SVD.