Dorpsraad Steyl

 

Dorpsraad

Dörpshóes Rochus

Nieuws

Agenda

Betekenis de vlag van Steyl

 


De leeuw in de vlag is afkomstig uit het wapen van het voormalig hertogdom Gülick, waartoe Steyl en Tegelen tot aan de Franse tijd behoorden. Om de band met Gulick te tonen is gekozen voor de Gulikse leeuw, welke goed contrasteert met het goud en rood van de voormalige gemeente Tegelen.

In de vlag zijn de kleuren goud en rood verwerkt welke verwijzen naar de eerste Tegelse vlag uit 1938. De banen in gepaalde vorm  (verticaal) symboliseren volgens de heraldiek de alliantie en verbondenheid tussen Steyl en de voormalige gemeente Tegelen evenals de saamhorigheid binnen de Steylerse gemeenschap welke zich uit in het rijke verenigingsleven.


De drie golven refereren op de eerste plaats aan de Maas, vriend en vijand. De gunstige ligging van Steyl aan de Maas  was in vorige eeuwen van een vrij belangrijke economische betekenis voor de handel met het achterland. Steyl heeft zijn naam te danken aan de stijle, geërodeerde bocht – oever die het laden en lossen van goederen vergemakkelijkt (loswal).

De drie gouden korenaren staan voor het heraldisch symbool van de vruchtbaarheid. Daarnaast  symboliseert dit het beeld van Christus de Zaaier aan het museumplein. Een parabel uit het evangelie vertelt over de zaaier die uitging om te zaaien. Het zaad is het evangelie. Genoemd symbool duidt ook op de band tussen Steyl en zijn missionarissen SVD.

Laatste nieuws

Workshop: ‘een levende tuin maak je zelf’

Workshop: ‘een levende tuin maak je zelf’

Wil jij ook een tuin met meer kleur en meer leven? Doe dan mee aan de workshop ‘Een levende tuin maak je zelf.’ Op donderdag 12 oktober organiseert IVN Natuureducatie, in opdracht van de gemeente Venlo, een workshop om zelf aan de slag te gaan in je tuin. Ervaren...

Lees meer
Steylervlag kopen?

Steylervlag kopen?

Wilt u graag een Steylervlag en/of speldje(s) kopen, Dat is mogelijk.klik hier om uw vlag en/of speldje(s) te bestellen en te betalen. Tijdelijk zijn de kleine vlaggen uitverkocht. Bestellingen kunnen evengoed geplaatst worden echter moet men rekening houden met een...

Lees meer
Heb jij een hart voor dieren?

Heb jij een hart voor dieren?

Heb jij in de week van 4 oktober een uurtje tijd en wil je collecteren voor de Dierenbescherming in je eigen straat? Geef je dan nu op en help alle dieren die het nodig hebben in Nederland. Namens de dieren alvast heel veel dank!

Lees meer
Presentatie vlag van Steyl

Presentatie vlag van Steyl

De presentatie van "Onze" vlag vindt plaats op de Steylerdag, Zondag 3 September om 12 uur dmv het hijsen van de eerste vlag ter hoogte van het Museumplein door een afgevaardigde van het college van de gemeente Venlo. Er is na de onthulling een stand waar de vlag en...

Lees meer
Steyl krijgt eigen vlag

Steyl krijgt eigen vlag

Over een tijdje is het zover, dan wappert de gloednieuwe Steyler-vlag voor het eerst boven het kloosterdorp. Er werd een jaar lang gewerkt aan het ontwerp van de vlag, die aan negen nieuwe vlaggenmasten komt te hangen in Steyl. De vlag zal tijdens de Steylerdag...

Lees meer